Odpověď na téma: Napsali o NÁS

Úvodní stránka Fóra Napsali o NÁS Napsali o NÁS Odpověď na téma: Napsali o NÁS

#13578
Braňo
Host

Dobrý den všem ve spolek.

Přes p. Jakuba jsem si pomocí emailů domluvil 5 denní okruh po Sri Lance včetně vyzvednutí na letišti 1. den. Pan Jakub mi poradil s ubytování a zařídil defacto všechny hotely na první polovinu mého pobytu.

Řidič jménem Kuma mně vyzvedl na letišti v Negombu a odvezl do hotelu v Negombu, kde jsem strávil první den a první noc. I když byl státní svátek vzal mne pan Kuma na rybí trh v Negombu a do prodejny potravin. Hned první den jsem si koupil telefonní SIM kartu v malé prodejně, kde byla cedule DIALOG. Cena byla 300 (aktivace SIM) + 500 (předplacený tarif) rupii (což je cca 136 Kč). V této ceně byl 1 GB dat a cca 30 sms do ČR + 100 minut místních hovorů. Dá se koupit jenom karta s hovory a sms( bez dat) za cca 300+200. SMS do ČR normálně chodí, akorát se nějak divně potvrzují.

Druhý den ráno jsme vyrazili na 5 denní okruh přes Sigiriu, Kandy a Yala park. Každý den večer jsme se domluvili na termínu odjezdu, který pan Kuma dodržoval na minutu. Po celou dobu by pan Kuma příjemný a nevtíravý společník. Cokoliv jsem potřeboval, tak to zařídil a nebo poradil. Stejně tak byl ochoten pomoct s nákupem – třeba piva. Což je výhodné, protože všude Vám jako cizinci účtují vyšší ceny než domorodci. Nebly problém se domluvit na úpravě trasy nebo itineráře.

Vybrané hotely po cestě byli vcelku v pohodě, restaurace taky. Ubytování v hotelech bylo včetně snídaně, vše hradil řidič. řidiči jsem dal na začátku zálohu 300 USD a zbytek jsem uhradil na konci.
Na závěr mě řidič vyložil v hotelu v Bentotě, který jsem si již zařizoval sám a kde jsem se zdržel několik dnů.

Jízda autem po Sri Lance je dost divoká, sice cestovní rychlost je nízká, ale provoz je dost „crazy“. Pan Kuma to zvládal v pohodě a bez nehody, což bylo občas s podivem. Nikomu nedoporučuji si půjčovat auto a řídit sám. Určitě lepší je auto s řidičem.

Na závěr jsem se panem Kumou domluvil na odvozu z hotelu na letiště – cena byla stejná jako bych si objednal odvoz v hotelu, ale komfort daleko vyšší. 🙂

Osobně mám ze Sri Lanky smíšené pocity, krajina je hezká, lidi v pohodě, ale většina míst a domů vypadá jako by byla stará 50 a více let. Dle mého názoru není poznat kde bylo tsunami a kde ne. Hygiena je na asijské úrovni, takže hotely je potřebné počítat na hvězdičkách – 1 až 2. Ceny v restauracích jsou vyšší – řekl bych, že daleko vyšší než v Thajsku. Je celkem problém koupit něco na památku pokud nechcete vyřezávaného slona ze dřeva. Trh je zaplaven plastovými výrobky (nejspíš z Číny), nějaké hezké rukodělné výrobky z kůže skoro nenajdete.

Byl to rozhodně zajímavý výlet.

Braňo